Rahoitus yrityksen omilla rahoilla

Myynti toimii ja tilauksia on jonoksi asti, mutta kassan pohja vain näkyy. Ongelma lienee useammalle pienelle tai pk-yrittäjälle tuttu. Miten ihmeessä näin voi olla? Tarkemmin yhtälöä tutkiessa löytyy syykin. Laskut menevät maksuun, mutta saatavia vain pitää odotella.

Uutta tilausta pukkaa ja uutta materiaalia pitäisi hankkia, palvelun pyöriä ja sähkölaskukin pitäisi maksaa. Vappuna 2015 voimaan tuli laki, jossa määriteltiin yritysten maksuaikoja 30 päivään, niiden olleen aiemmin jopa 60 päivää. Tämä antoi toivoa ja helpotti monen pk-yrityksen kassankiertoa. Ajatuksena oli, että yritykset saavat kotiutettua saatavansa kohtuullisessa ajassa, kun odotellessa ei tarvitse löytää korvaavaa käyttöpääomarahoitusta eikä siten joudu maksuvaikeuksiin. Pahimmillaan yrityksellä ei ole edes keinoja ja kanavia mistä lyhytaikaista rahoitusta löytyisi. Näin luultiin ja toivottiin.

Kuitenkin nyt joulukuussa 2016 Kauppalehdessä Noora Penttinen kirjoitti artikkelin tutkimuksesta, jossa todettiin, että yli puolen vuoden jälkeen lain voimaantulosta on käynytkin päinvastoin. Yli 30 päivän maksuehdot ovat lisääntyneet, kun tarkoitus oli päinvastainen. Ja sehän tietää ongelmia yrittäjälle; taas vaan pussin pohja vilkkuu vaikka hommia paiskitaan.

Täytyyhän tähänkin joku ratkaisu olla. Miten muut tämän ovat ratkaisseet? Ratkaisutapoja on tietysti yhtä monta kuin yrittäjiäkin. Useimmat vain nopeuttavat rahan kiertoa itselle päin ja viivästyttävät jossain määrin ulosmaksatusta. Toiset lainaavat rahaa tilapäisesti ja maksavat pois, kun paikka tulee. Joka tapauksessa yhä useammat yritykset joutuvat tämän tilanteen kanssa tekemisiin ja siksi siihen pitää alkaa meillä Suomessakin suhtautumaan samoin kuten muihinkin tärkeisiin yritystoimintaan liittyviin asioihin pitää suhtautua. Ei kannata tuijottaa pelkästään omiin jalkoihin, vaan päätä pitää nostaa tarpeeksi jotta näkee eteensä.

Yritys voi monella tavalla järjestää rahaa käyttöönsä. Omia myyntisaatavia vastaan voi hakea rahoitusta joustavasti ja usein edullisesti, ilman hankalia lainajärjestelyjä. Nopeus on tärkeää, koska rahoitusta tarvitaan usein nopealla aikataululla – silloin, kun tilanne on päällä. Rahaa on tulossa, mutta kassasta/tililtä puuttuu rahaa juuri nyt.

Mitä jos rahaa saisikin nostettua omasta järjestelmästä ja voisi maksaa omat laskunsa ilman viivästyskorkojen uhkaa. Ja saisi joustavuutta omaan toiminnan kehittämiseen ja kasvun tueksi tai tuotantoon sitä käyttöpääomaa. Ja vain tarvittavan summan silloin kun tarvitsee.

Sivuston suunnittelu ja toteutus: Bermuda