Taloushallinnon järjestelmäviidakko: hyötyä vai pakollinen riesa?

Sekaisin digitalisaatiosta

Paperinen kirjanpito alkaa olemaan jo menneen talven lumia. Jos itse ei ole kokenut vielä tarvetta muutokselle vaan paperinen riittää, moni yhteistyökumppani tai viranomaistaho sitä jo vaatii. Tulihan 2017 vuoden alusta veromuutoskin voimaan, jossa mm. veroilmoitukset arvonlisäverosta, työnantajasuorituksista sekä muista oma-aloitteisista veroista tulee jatkossa antaa sähköisesti. Niin kuin moni muukin toiminto muuttuu sähköiseksi, niin myös kirjanpito ja kaikki, mitä yrityksen taloushallintoon kuuluu. Puhutaan kirjanpidon sähköistämisestä, automatisoimisesta ja digitalisoimisesta, kaikki termit tarkoittaen joko samaa tai täysin eri asiaa. Räätälöinti, tietoturva, verkko, pilvi ja lukuisat muut termit vielä sekoittavat pakkaa.

Olipa termistö mitä tahansa, tarkoituksena on saada yrityksen taloushallinto reaaliaikaiseksi, helpottamaan yrityksen talouden tulevaisuuden suunnittelua. Päästä eroon papereista ja ylimääräisistä rutiineista sekä tuplatyöstä, vapauttaen aikaa tärkeimmälle, eli liiketoiminnan pyörittämiselle ja kehittämiselle. Ajankohtaiset tiedot ja raportit tukevat tämänhetkistä tilannetta ja auttavat suunnittelua, eivät vain tarkastele menneen toteutumista. Teknologia kyllä jo taipuu jopa 100 prosenttisen automaatioasteen toteuttamiseen, mutta tarve, osaaminen ja liiketoiminnan luonne tekevät tilanteista erilaisia. Ilman oikeanlaista järjestelmää se voi olla haastavaa tai mahdotonta.

Järjestelmissä ja ohjelmistoissa on eroja ja kaikki eivät sovi kaikkeen. Järjestelmät ovat työkaluja ja niiden valintaan tulee käyttää harkintaa. Sanasto ja eri ominaisuuksien vertailu voi olla aluksi hankalaa, mutta kun hieman perehtyy, pääsee hienosti liikkeelle. Osaavia ammattilaisia kannattaa käyttää apuna heti alusta asti selvittämään mitä milläkin työkalulla voi tehdä ja minkälaisiin ympäristöihin ohjelma on soveltuvin. Ammattitaitoisen tilitoimiston tieto-taito taipuu moneen järjestelmään asiakaslähtöisesti, ja osaa suositella mikä vaihtoehdoista kullekin yritykselle olisi paras mahdollinen.

Yhteistyössä:

Netvisor

Procountor

Lemonsoft

TIKON

Sivuston suunnittelu ja toteutus: Bermuda