Yrityksen siirtäminen Viroon: suunnittele hyvin, mutta älä kikkaile!

Yrityksen perustaminen tai siirtäminen Viroon puhuttaa suomalaisia yrittäjiä ja syystäkin. Viron verotusta ja sääntelyä on monilta osin helppo pitää houkuttelevana. Suomessa yrityksen pyörittäminen on kaukana ilmaisesta, kun verot ja kaikki pitää maksaa, eikä sääntelystä ole puutetta. Mutta Viro-asiaan liittyy monia epäselviä seikkoja, joista yrittäjän kannattaa olla perillä. Kuulopuheilla ei vielä pitkälle pötkitä ja ilman oikeaa tietoa ja kunnollista suunnittelua vastaan voi tulla ikäviä veroyllätyksiä myös vironmaalla.

Ensinnäkin kannattaa huomata, että verotus määräytyy sen mukaan, missä yritys päättää harjoittaa liiketoimintaansa ja mistä käsin sitä johdetaan. Jos yritys on perustettu Viroon, mutta sen markkina-alue on Suomessa, niin myös verotus tapahtuu Suomessa. Viroon perustetun yrityksen veroja ei siis automaattisesti makseta Viroon! Tiedä siis, missä asiakkaasi ovat!

Myös jos yrittäjä itse asuu edelleen Suomessa, tapahtuu verotuskin Suomessa. Viron veromallin mahdollisista hyödyistä ei siis kostu mitään, ellei niin omistaja(t), kiinteä toimipaikka kuin liiketoimintakin ole Virossa. Suomalainen verottaja tekee ratkaisuja myös tapauskohtaisesti, mutta pääperiaate on se, että jos edes osa yrityksen johdosta, tiloista tai markkina-alueesta on Suomessa, voi tällä olla merkittäviä veroseuraamuksia välittömästi tai jopa takautuvasti. Ole siis tarkkana ja tee liiketoimintasuunnitelmasi hyvin!

Pidä myös koko ajan kirkkaana mielessäsi, mitä oikeasti tavoittelet. Tarpeen siirtyä Viroon täytyy olla perusteltu ja aito. Pelkkä verottajan välttely ei vielä sellainen ole. Suomenlahden toiselle puolelle siirtymisessä on myös omat kulunsa: lupien ja toimitilojen hankkiminen, irtaimiston siirtäminen ja henkilöstöasiat. Päätökseen vaikuttaa myös se, missä yhteistyökumppanisi ovat: onko heidän kannaltaan parannus vai haitta, että yrityksesi siirtyy Viroon.

Muista, että aito tarve on lähtöisin jostain muusta kuin kikkailusta. Vaikka Viroon siirtyminen voi huolellisesti suunniteltuna ja toteutettuna olla kannattava päätös, myös Suomessa pystyy harjoittamaan liiketoimintaa menestyksellä – verottajasta huolimatta.

Sivuston suunnittelu ja toteutus: Bermuda