JAA

”Ei tuntunut edes yrittämiseltä ennen kuin meillä oli 16 ihmistä töissä”

Jussi Pöntinen kuunteli nuorena isänsä valitusta siitä, etteivät tilitoimistot auta tai neuvo yrittäjiä riittävästi, vaikka heillä olisi siihen mahdollisuus. Hänen isällään oli sähköalan yritys, joka työllisti kymmenen henkilöä ja joutui 1990-luvun laman tuomiin haasteisiin. Yrittämiseen Pöntinen tutustui ollessaan osakkaana tuotantotehtaassa ja sen jälkeen osakkaana myös sijoitusalalla. Sijoitusalan töissä hän ajeli ympäri Pohjanmaata ja tapasi lukuisia yrittäjiä.

– Muistan silloin ajatelleeni, miksi kukaan ei auta näitä yrittäjiä. Miksei tilitoimistot voi neuvoa, kun ne kerran ovat koulutuksen käyneet ja tietävät?

Lopulta ajatus oman tilitoimiston ja perustamisesta vahvistui häämatkalla Karibialla.

– Istuin siinä varpaat hiekassa ja kerroin vaimolle, että minä perustan tilitoimiston.

Certumin synty

Vaikka Pöntinen oli toiminut yrittäjänä jo 27-vuotiaasta asti, idea tilitoimistosta toteutui vasta kun hän perusti Certumin vuonna 2013. Ajatuksena oli tilitoimisto, joka auttaa yrityksiä enemmän arjessa ja useammalla palvelulla. Oli halua auttaa suurten yritysten lisäksi myös pieniä.

Myöhemmin toiminta laajeni konserniksi, johon kuuluu esimerkiksi lakitoimisto, useita rahoitusyhtiöitä, perintäliiketoimintaa, omia ohjelmistoja ja yrityksille maksettavaa kiinteää korkoa.

Certumin viisi koodaria ovat suunnitelleet muun muassa puhelimella käytettävän ohjelmiston Certum mobiilin helpottamaan yritysten arkea entisestään.

– Ei se tuntunut minusta edes yrittämiseltä, ennen kuin meillä oli 16 ihmistä töissä. Nyt meitä on yli viisikymmentä, Pöntinen toteaa.

Muille yrittäjille hän antaa vinkiksi olla tekemisissä muiden yrittäjien kanssa ja hakea heistä vertaistukea yrityselämän haasteisiin. Kaikkea ei myöskään tarvitse osata, sillä viisautta on maailmassa sitä varten, että sitä voi ostaa.

– Me autamme kyllä. Olemme kohtuullisen hyviä siinä ja asiakaspalvelussa haluamme olla maailman parhaita. Pitää uskaltaa pyytää apua ja epäonnistua. Pisimmälle menestyneet ovat todennäköisesti kohdanneet eniten vaikeuksia.

Elämän palapeli

Suurperheen, yrityksen ja matkailun yhdistäminen ei ollut helpoin rasti, mutta siitä selvisi hyvällä suunnittelulla, kaaoksenhallinnalla, aikatauluttamisella ja työnjaolla.

En muista ensimmäisestä kymmenestä vuodesta juuri mitään. Tehtiin vain työnjako, että vaimo hoiti lapset ja kodin ja minä työt, Jussi myöntää.

Suurta perhettään Pöntinen ei kuitenkaan vaihtaisi mihinkään. Hän on itse kasvanut yhdessä viiden sisaruksensa kanssa ja kokee lasten määrän valtavaksi rikkaudeksi.

– Jotain puuttuisi, jos ei olisi lapsia tai jos niitä olisi vaan yksi. Koen että on parempi, kun on vähintään kaksi, miksei sitten samalla seitsemän.

Haave Espanjasta

Koko elämänsä Vaasassa asuneena, seikkailijahenkinen Pöntinen kaipasi muutosta. Yhdeksän vuotta sitten hän ehdotti vaimolleen, että muutetaan kun yritys on riittävän suuri.

– Halusin saada perspektiiviä elämään. Tavoitteemme oli, että kun viisi vanhinta lasta on muuttanut pois kotoa, sitten lähdetään. Niin myös tehtiin.

Matka Aurinkorannikolle vuonna 2019 oli vahvistanut suunnitelmaa entisestään. Pöntinen kutsuttiin tuolloin Espanjan suomalaiset yrittäjät ry:n organisoimalle reissulle. Hän haluaa kiittää erityisesti Irina Viitalaa ja Matti Aarniota avusta ja tuesta, jonka tuolloin sai. Sekä Viitala, että Aarnio toimivat organisaation hallituksessa.

VentaFlow Espanjaan

Reilu vuosi sitten Pöntinen muutti vaimonsa ja heidän kahden nuorimman lapsensa kanssa Aurinkorannikolle. Ajatuksena oli viipyä vuosi, mutta jo kuukauden päästä kävi selväksi, että tänne he halusivat jäädä. Lapset viihtyivät hyvin suomalaisessa koulussa ja Mijaksessa sijaitsevan omakotitalon piha tarjosi iloa perheen rescuekoiralle. Lentokentän läheisyys oli myös tärkeä.

Heti päätettyään jäädä Aurinkorannikolle, Pöntinen alkoi perustaa Certumin ”sateenvarjon alle” uutta yritystä, VentaFlowta.

– VentaFlow perustamisesta on nyt kulunut yli vuosi. Se on Certumin  Fuengirolan toimisto, joka on tähän mennessä työllistänyt kahdeksan ihmistä. Nyt toimintaa halutaan laajentaa, ja etsinnässä on kirjanpitäjiä sekä myyjiä. Tarkoitus on palkata seitsemän uutta työntekijää, Pöntinen visioi.

Hän kertoi yllättyneensä työhakemusten määrästä.

– Täällä työntekijämarkkinat ovat erilaiset kuin Suomessa. Meiltä loppui esimerkiksi Suomesta kirjanpitäjät muutama vuosi sitten kokonaan. Niitä ei vain yksinkertaisesti ollut. Täällä on heti tullut hakemuksia. Ihmiset ovat myös rohkeampia ja iloisempia, Jussi kehuu.

Pöntisen mukaan työntekijää valittaessa asenteella on suurin merkitys. Muuttuvassa maailmassa täytyy olla halu muuttua itsekin ja oppia, sekä kehittyä koko ajan. VentaFlow’n toimisto sijaitsee aivan Fuengirolan keskustan vilskeessä. Lähellä on niin juna-, kuin bussiasemakin. Syyksi toimiston sijainnille Pöntinen kuitenkin paljastaa halunneensa hyvien ravintoloiden läheisyyteen.

Muutos Suomen Vaasasta Espanjan Aurinkorannikkoon ei ollut lopulta valtavan suuri. Pöntinen tekee  Fuengirolassa samanlaista työtä kuin Suomessa. Ennen Espanjaan muuttoa hän myös harjoitteli yksin työskentelyä tekemällä paljon etätöitä.

– Täältä tehdään töitä Suomeen. Ainoa ero on, että ulkona paistaa aurinko.

Pöntinen mainitsee pitävänsä myös lumesta ja laskettelusta, mutta suuntaisi jatkossa mieluummin Alppien, kuin Suomen tunturien rinteille.

Inspiraatioita ympäri maailmaa

Pöntinen on matkustanut ympäri maailmaa sekä töiden kautta että vapaallaan. Muun muassa Floridassa, New Yorkissa, Thaimaassa, Ranskassa ja Monacossa. Seuraavaksi mies on lähdössä Sri Lankaan ja monta paikkaa on vielä kokematta.

– Hongkongissa on lennetty helikopterilla pilvenpiirtäjien yllä. Oli mahtavaa päästä kokemaan tällainen palkintomatka ja elämys kovan työn tuloksena.

Matkaseuralla on Pöntisen mukaan tärkein rooli. Parhaimmat muistot ovat johtuneet nimenomaan matkaseurasta. Lapsiperheenä Pöntiset ovat matkustaneet paljon Välimerellä ja muualla Euroopassa. Kanariansaarillakin on käyty, mutta ei koskaan Manner-Espanjassa.

– Turkissa käytiin usein, koska siellä on paljon vesipuistoja. Lapset tökättiin altaaseen ja 14 päivän päästä lähdettiin rusinana takaisin, Jussi nauraa.

Turkin sijaan Espanja valikoitui uudeksi kotimaaksi, sillä se tuntui turvallisemmalta maalta ja aikaero Suomeen oli parempi.

Kielitreenit hukkuivat aikapulaan

Pöntinen aloitti espanjan kielen harjoittelun viime keväänä. Hän otti tunteja, mutta aikaa ei ollut riittävästi. Kun töissä puhuu Suomea vähintään 12 tuntia päivässä, ei espanjalle jää riittävästi aikaa. Nyt Pöntinen on lyhentänyt työpäiviensä pituutta, vaikka pitkät päivät eivät elämäntapayrittäjästä tunnukaan niin raskailta.

Ilman espanjan kielitaitoa yrityksen perustaminen Aurinkorannikolle tuntui haastavalta. Apua oli vaikea löytää.

– Kävin muutamasta eri paikasta kysymässä, mutta kaikki antoivat eri ohjeet. Se vähän haittasi harrastustoimintaa, Pöntinen naurahtaa.

Nyt Jussi on löytänyt hyvän tilitoimiston, joka palvelee myös englannin kielellä. Hän myös lupaa auttaa muita saman asian kanssa kamppailevia yrittäjiä.

 

teksti ja kuvat: Roosa Leinonen

JAA

Yhteydenottopyyntö

Saitko meiltä laskun? Tarkistathan laskusi tiedot ja ole yhteydessä suoraan laskuttajaan. Muissa tapauksissa jätä meille tietosi niin olemme yhteydessä sinuun.

"*" näyttää pakolliset kentät

Huomioittehan, että emme käsittele soittopyyntöjä. (*) merkityt kohdat ovat pakollisia
Nimi*
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.
Picture of Moikka 👋
Moikka 👋

Miten voimme olla avuksi?