JAA

Käytätkö oikeaa yhtiömuotoa?

Yritystä perustettaessa tai uudistuttaessa on mietittävä kannattavinta yhtiömuotoa. Tärkeintä yhtiömuodon päättämisessä on se, mihin tulevaisuudessa pyritään. Onko tarkoitus kasvaa vai harjoittaa sivubisnestä? Millaista palvelua tarjotaan? Tarvitaanko paljon pääomaa? Entä onko tarkoituksena allekirjoittaa sopimuksia ulkopuolisten tahojen kanssa?

Jos aiot harjoittaa pienimuotoista liiketoimintaa, kannattaa perustaa toiminimi. Harjoittaessasi pientä bisnestä osakeyhtiön perustaminen olisi turhan kallis ratkaisu. Jos taas suunnittelet vakavasti otettavaa ja kasvavaa liiketoimintaa, osakeyhtiö on varteenotettava vaihtoehto.

Toiminimen, avoimen yhtiön ja kommandiittiyhtiön ongelma on, että liiketoiminnan kasvua on joskus vaikea arvioida. Henkilöyhtiöissä verotus nousee progressiivisesti, joten liiketoiminnan kasvaessa henkilöyhtiön pyörittäminen ei ole välttämättä verotehokasta. Osakeyhtiössä verosuunnittelu on helpompaa. Silloin tiedät, kuinka paljon maksat verottajalle kuukausittain.

Riskit pienenevät yrityksen ollessa osakeyhtiö. Osakeyhtiössä vastaat yrityksestä ainoastaan osakepääomallasi, joten vahinko rajoittuu yhtiöön. Kun osakassopimus on pätevä, tiedetään, kuinka vastuu jakautuu, jos kaikki ei menekään putkeen. Henkilöyhtiön alla vastaat yrityksestä omaisuudellasi. Pahimmassa tapauksessa alta menee talo ja mökki.

Mitä suurempien rahamäärien kanssa ollaan tekemisissä, sitä tärkeämpää on oikean yhtiömuodon käyttäminen. Pienen bisneksen pyörittämisessä kukaan ei tule kysymään yhtiömuotoasi. Sen sijaan isoja kauppoja tehtäessä katsotaan helposti, onko yrityksesi osakeyhtiö. Et välttämättä pääse mukaan edes kilpailutukseen, mikäli et toimi osakeyhtiön alla. Osakeyhtiö on avoimesti olemassa, ja julkisista tiedoista saadaan selville, kuinka yrityksellä on mennyt. Osakeyhtiönä kerrot, että asialla ollaan tosissaan.

JAA

Picture of Moikka 👋
Moikka 👋

Miten voimme olla avuksi?