JAA

Joululahja työntekijöille tai yhteistyökumppanille – Ota nämä huomioon verotuksessa

Joulu on lahjojen aikaa – myös henkilökunta- ja yrityslahjojen. Yritys voi antaa melko vapaasti lahjoja työntekijöilleen sekä yhteistyökumppaneilleen, mutta tietyt säännöt on syytä tuntea.

Henkilökunnalleen yritys voi antaa joululahjana vähäisiä esinelahjoja, joiden arvo on korkeintaan 100 €. Lahjakortteja ja muita rahaan verrattavia suorituksia ei sen sijaan ole mahdollista lahjoittaa, sillä ne katsotaan aina saajansa palkkatuloksi. Myös esinelahja, jonka saaja on itse saanut valita, katsotaan saajansa palkkatuloksi. Työntekijän tai työnantajayrityksen merkkipäivinä voidaan antaa kohtuullisia merkkipäivälahjoja ilman, että niitä pidetään saajan palkkatulona. Arvoltaan kohtuulliseksi on katsottu lahjan saajan 1-2 viikon bruttopalkkaa vastaavaa lahjaa. Merkkipäiväksi katsotaan tavanomaiset merkkipäivät, kuten 50-vuotispäivä, pitkäaikaiseen palveluun perustuva merkkipäivä tai eläkkeelle siirtyminen. Työnantajayrityksen merkkipäivänä voidaan pitää yrityksen ikään liittyvää merkkipäivää. Tuloverotuksessa henkilökuntalahjat ovat vähennyskelpoisia, mutta arvonlisäveroa ei henkilökuntalahjoista saa vähentää, sillä lahjoja ei pidetä yrityksen liiketoimintaa varten hankittuina vaan henkilökunnan yksityiseen kulutukseen tulevina lahjoina.

Yrityksen ulkopuolisille tahoille annetut lahjat jaetaan mainoslahjoihin ja edustuslahjoihin. Mainoslahja on arvoltaan vähäinen massalahja, joka annetaan samanaikaisesti ja samanlaisena useille vastaanottajille. Usein niihin on painettu yrityksen nimi tai logo, mutta myös yrityksen omia tuotteita voidaan jakaa mainoslahjoina. Annetut mainoslahjat ovat vähennyskelpoisia tuloverotuksessa, mutta myös arvonlisäveron saa vähentää.

Edustuslahjat puolestaan ovat yksilöllisesti vastaanottajaa silmälläpitäen valittuja lahjoja. Usein sellainen annetaan yritykseen liikesuhteessa olevalle henkilölle kuten asiakkaalle tämän merkkipäivänä. Myös kaikki alkoholilahjat katsotaan edustuslahjoiksi. Tuloverotuksessa vähennyskelpoista edustuslahjoista on 50 % ja arvonlisäveroa ei saa vähentää miltään osin.

Lue lisää aiheesta vero.fi

JAA

Yhteydenottopyyntö

Saitko meiltä laskun? Tarkistathan laskusi tiedot ja ole yhteydessä suoraan laskuttajaan. Muissa tapauksissa jätä meille tietosi niin olemme yhteydessä sinuun.

"*" näyttää pakolliset kentät

Huomioittehan, että emme käsittele soittopyyntöjä. (*) merkityt kohdat ovat pakollisia
Nimi*
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.
Picture of Moikka 👋
Moikka 👋

Miten voimme olla avuksi?