JAA

Luottotietolain maksuhäiriömerkintöjen säilytysaikaa koskeva muutos tulee voimaan 1.12.2022 alkaen

Eduskunta hyväksyi toukokuussa 2022 pitkään valmistellun luottotietolain muutoksen, ja uusi laki vahvistettiin 13.5.2022. Lakimuutoksen tarkoituksena on parantaa taloudellisiin vaikeuksiin joutuneiden asemaa. Nykyisen lain mukaan maksuhäiriömerkintä on näkynyt velallisen tiedoissa jopa kahdesta neljään vuoteen, vaikka velka olisi maksettu. Myös monimutkaiset maksuhäiriömerkintöjen pidennys- ja lyhennyssäännöt tulevat poistumaan. Lakimuutosta edeltävänä aikana esim. uudet maksuhäiriömerkinnät pidensivät vanhojen merkintöjen säilytysaikoja. Jatkossa jokainen maksuhäiriömerkintä käsitellään itsenäisesti.

Lakiuudistuksen myötä 1.12.2022 alkaen maksuhäiriömerkinnät poistuvat jatkossa 30 päivän kuluessa siitä, kun luottotietoyritykset ovat saaneet tiedon maksun suorittamisesta. Muutokset koskevat sekä yksityishenkilöiden että yritysten maksuhäiriömerkintöjä.

Muutos koskettaa myös ennen lakimuutosta tulleita maksuhäiriöitä, joista löytyy jo maksutieto. Lain voimaantulon jälkeen maksuhäiriömerkintä poistuu rekisteristä ilman erityisiä toimia, mikäli maksutieto on ollut maksuhäiriömerkinnässä yli kuukauden. Luottotietoyhtiö Dun & Bradstreet Finland Oy on arvioinut, että lakimuutos tulee vaikuttamaan välittömästi noin 20 000 henkilöön, joiden maksuhäiriömerkinnät tulevat kokonaan poistumaan 1.12.2022. Vastaava luku yritysten puolella on 5 000.

Velallisen on kuitenkin pääsääntöisesti itse oltava aktiivinen. Maksuhäiriömerkinnän saaneen henkilön tai yrityksen kannattaa heti olla yhteydessä velkojaan, kun velka on maksettu kokonaisuudessaan. Tieto velan maksusta ei välity luottotietorekistereihin automaattisesti, vaan velallisen on pyydettävä tiedon toimittamista siltä taholta, kenelle saatava on maksettu. Velallinen voi myös itse ilmoittaa maksusuorituksesta suoraan luottotietorekisteriin, mutta se edellyttää selvitystä maksun suorittamisesta.

Suomessa luottotietoja rekisteröivät ja ylläpitävät Suomen Asiakastieto Oy sekä Dun & Bradstreet Finland Oy (ent. Bisnode Finland).

 

– Certum perintätiimi

JAA

Yhteydenottopyyntö

Saitko meiltä laskun? Tarkistathan laskusi tiedot ja ole yhteydessä suoraan laskuttajaan. Muissa tapauksissa jätä meille tietosi niin olemme yhteydessä sinuun.

"*" näyttää pakolliset kentät

Huomioittehan, että emme käsitelle soittopyyntöjä.
Nimi*
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.
Picture of Moikka 👋
Moikka 👋

Miten voimme olla avuksi?