JAA

Mitä tarkoittaa kassavirta? Tiedosta ja tehosta yrityksesi taloutta

Kassavirta tarkoittaa nimensä mukaisesti yrityksen kassaan tulevia suorituksia, rahaa yritykselle ja rahaa yrityksestä pois, tai vaihtoehtoisesti tuloja ja menoja. Kassavirrassa tulot ja menot kirjataan toteutuneiden maksusuoritusten mukaan, toisinkuin tuloslaskelmassa, jossa kulut kirjataan silloin kun ne ovat aiheutuneet (suoriteperusteinen kirjanpito). Kassavirran hallinta on siis laskelma eli ennuste, jossa havainnoidaan tulevaisuuden kulloistakin kassatilannetta ja voidaan siten ennakoida ajoissa kassatilanteen muutoksia. 

Kassavirtalaskelmalla yrityksen on mahdollista saada kokonaisvaltainen kuva yrityksen rahavirrasta: tuloista ja menoista. Tulojen kohdalla usein maksuajat asiakkaillesi ovat pitkiä ja eteen saattaa tulla tilanteita, jolloin useampi iso lasku on avoimena ilman suorituksia asiakkailtasi. Usein kassavirtaennuste saattaa mennä jopa miinuksen puolelle, mikäli pitäisit kiinni kaikista menoistasi, mutta taas jo muutaman päivän kuluttua tilanne voi olla täysin toinen.

Tyhjästä kassasta on mahdoton maksaa ja siksi sitä on tärkeää pystyä hallitsemaan ja ennakoimaan.

Kassavirtaennuste auttaa näkemään, että usein juuri silloin kun isot laskut odottavat eräpäiväänsä, tulee eteen myös muitakin menoja kuten henkilöstön palkanmaksupäivä, verojen maksupäivä tai rahoituksiin liittyvät lyhennykset. Tyhjästä kassasta on mahdoton maksaa ja siksi sitä on tärkeää pystyä hallitsemaan ja ennakoimaan. Kassavirtaennusteen tekeminen omalle yritystoiminnalleen saattaa tuntua alkuun tahmealta, mutta siitä saatu hyöty on todellakin vaivan arvoista. Et ole asian kanssa yksin, me Certumilla voimme auttaa ennusteen laatimisessa ja esitellä keinoja kassan tehostamiseen, sekä hallintaan. 

Moni yrittäjä on huomannut, että laskujen rahoitus auttaa pitämään tarvittavan summan rahaa kassassa.

Usein ajatellaan, että kassavirtaennuste tehdään vain, jos tavoitellaan rajusti kasvua, vaikka siitä hyötyy aivan jokainen yritys. Tärkeää on huomata, että tämä ei kuulu lakisääteisiin velvoitteisiin ja siten kirjanpito ei tuota tätä sivutuotteena. Se pitää tehdä aina erikseen. Yrittäjä kohtaa tilanteita, jolloin on todella tärkeää tiedostaa, kuinka raha liikkuu. Kassavirtaennusteella pystyt ennakoimaan tulevia investointeja. Onneksi on myös saatavilla hyviä työkaluja ja keinoja hallita kassavirtaa. Moni yrittäjä on huomannut, että laskujen rahoitus auttaa pitämään tarvittavan summan rahaa kassassa. Yrityksen tilillä on siis tarvittava summa rahaa, vaikka olisit joutunut antamaan paljon maksuaikaa asiakkaillesi, eli maksuehdot laskuillesi olisivat pitkiä.

Työkaluja on monia ja niiden käyttötavat vaihtelevat. Kaikki eivät ole samanlaisia ja ehdoissa on eroja. Meille on alusta asti ollut tärkeää mahdollistaa mahdollisimman joustava rahoitusratkaisu. Rahoitus voi olla parhaimmillaan käyttöönotettava tehokas työkalu, kun kassavirran hallinta sitä vaatii. Certumilla laskuja on mahdollista rahoittaa todella joustavasti: Voit rahoittaa juuri ne laskut, jotka itse haluat, silloin kun kassaan tarvitaan rahaa ja usein myös eräpäivän jälkeenkin tai voit tehdä kaikki tehokkaasti ja helposti, laittaa automaation rahoittamaan tarvittavan määrän laskujasi puolestasi – sinä päätät, tämän vaivattomampaa ei laskurahoitus voi olla. 

Kassavirtaennusteen tekemisessä ja kassavirran hallinnassa yleisesti on hyvä ottaa huomioon ainakin:

 

  • Kassavirtaennuste kannattaa tehdä huolellisesti ja pyytää asiantuntijaa avuksi matalalla kynnyksellä. Yrittäjän on oltava myös halukas sitoutumaan hallintaan, muuten sen laatiminen on käytännössä turhaa.  
  • Optimoi ostolaskujesi maksuehdot pitkiksi. Tämä antaa enemmän aikaa reagoida yllättävissä tilanteissa ja lisää ennustettavuutta entisestään.  
  • Tunne toimialasi maksuajat ja asiakkaiden ostokäyttäytyminen. Esimerkiksi rakennusalalla maksuajat voivat olla erilaisten investointien myötä hyvinkin pitkiä. 
  • Luo laskut ajallaan ja pyri neuvottelemaan sinun kannaltasi edulliset maksuehdot. 
  • Hallitse saataviasi tehokkaasti ja käynnistä tarvittavat toimet viipymättä. 
  • Ota tarvittaessa kassavirran hallitsemiseksi siihen soveltuvat rahoitustyökalut käyttöön ajoissa. 

 

Kiinnostuitko? Tai jäikö jokin mietityttämään?
Ota yhteyttä niin jutellaan lisää 010 5678 810 / myynti@certum.fi

JAA

Yhteydenottopyyntö

Saitko meiltä laskun? Tarkistathan laskusi tiedot ja ole yhteydessä suoraan laskuttajaan. Muissa tapauksissa jätä meille tietosi niin olemme yhteydessä sinuun.

"*" näyttää pakolliset kentät

Huomioittehan, että emme käsitelle soittopyyntöjä.
Nimi*
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.
Picture of Moikka 👋
Moikka 👋

Miten voimme olla avuksi?