JAA

Perintälain väliaikainen muutos jatkuu

Perintälakiin tehty väliaikainen muutos tuli alun perin voimaan ajalle 1.1.-30.6.2021. Uusi, jatkettu väliaikainen perintälaki astuu voimaan 1.7.2021 ja on sisällöltään pääosin samanlainen kuin jo voimassa oleva väliaikainen laki. Perintälain väliaikainen muutos koskee edelleen vain muiden saatavien kuin kuluttajasaatavien perintää. Jatkoajalle mennyt laki on säädetty jatkumaan 30.4.2022 asti. Poikkeuksen lakiin tekee tratan käyttö, jota rajoitetaan 30.9.2021 asti. Tämän jälkeen tratan protestointiaikaa pidennetään väliaikaisesti 10 päivästä 21 päivään. Protestointiaikaa koskeva muutos on voimassa 1.10.2021 – 30.4.2022.

Lainsäädännön jatkaminen vaikuttaa luonnollisesti edelleen velkojayritysten asemaan heikentämällä niiden rahankiertoa ja lisäämällä luottotappioriskiä, sillä asiakkaiden maksuvaikeudet jäävät piiloon. Tratan palauttaminen perintäkeinoksi tuo toki syksymmällä helpotusta asiaan. Perintälain väliaikaisen muutoksen jatkoajan tavoitteena on myös antaa lisäaikaa, kunnes perintälakiin saadaan voimaan pysyvät muutokset muiden kuin kuluttajasaatavien perinnän osalta. Tämä muutos vietäneen maaliin keväällä 2022.

 

Muutokset konkurssilaissa

Koronapandemiasta johtuen myös konkurssilakiin tehtiin väliaikaisia muutoksia. 1.2.2021 alkaen konkurssiuhkaista maksukehotusta on voitu jälleen käyttää yhtenä yritysperinnän keinona. Velallinen oletetaan maksukyvyttömäksi, jos velallinen ei 30 päivän kuluessa velkojan konkurssiuhkaisen maksukehotuksen saatuaan, ole maksanut velkojan selvää ja erääntynyttä saatavaa. Ennen koronapandemiaa velalliselle on konkurssilain mukaan annettu konkurssiuhkaisen maksukehotuksen saatuaan viikon maksuaika, nykyisen 30 päivän sijaan. Konkurssilain väliaikainen muutos on voimassa 1.2.-30.9.2021.

Tällä hetkellä voimassa olevat tratan käyttöä koskevat rajoitukset ovat siis voimassa 30.9.2021 asti. Rajoitusten voimassaollessa trattaa voi käyttää vain, jos velallisena on muu kuin yksityinen elinkeinonharjoittaja, avoin yhtiö tai kommandiittiyhtiö. Lisäksi pienten (liikevaihdoltaan alle 100 000 euron osakeyhtiöiden) ja ensimmäistä tilikauttaan toimivien osakeyhtiöiden osalta tratan julkaiseminen on kiellettyä, mikäli velallinen toimittaa velkojalle asiasta selvityksen ennen tratan protestoimista. 1.10.2021 alkaen tratan käyttöä koskevat rajoitukset päättyvät, mutta tratan protestointiaika pitenee 10 päivästä 21 päivään.

 

JAA

Yhteydenottopyyntö

Saitko meiltä laskun? Tarkistathan laskusi tiedot ja ole yhteydessä suoraan laskuttajaan. Muissa tapauksissa jätä meille tietosi niin olemme yhteydessä sinuun.

"*" näyttää pakolliset kentät

Huomioittehan, että emme käsittele soittopyyntöjä. (*) merkityt kohdat ovat pakollisia
Nimi*
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.
Picture of Moikka 👋
Moikka 👋

Miten voimme olla avuksi?