JAA

Perintälain väliaikainen muutos tulee voimaan 1.1.2021

Mitä väliaikainen muutos perintälaissa tarkoittaa?

 

Perintälain väliaikainen muutos astuu voimaan 1.1.2021 ja sen on tarkoitus olla voimassa 30.6.2021 asti. Näiden väliaikaisten muutosten rooli on pääasiassa helpottaa niitä yrityksiä, jotka ovat koronakriisin vuoksi joutuneet taloudellisiin vaikeuksiin. Perintälain väliaikainen muutos koskee pelkästään muiden saatavien kuin kuluttajasaatavien perintää. Lakia tullaan soveltamaan sen voimassaoloaikana tehtyihin perintätoimiin.

Väliaikaisessa laissa on määritelty euromääräiset ylärajat perintäkuluille ja velallisen kokonaiskuluvastuulle, sekä aikarajat perintätoimille. Tämänhetkisessä lainsäädännössä yritysperintäkulujen tasosta ei ole ollut yksityiskohtaista kirjausta. Väliaikaislain aikana esim. yritykselle lähetettävästä maksumuistutuksesta voi vaatia enintään 10 euron kulun.

Vaikuttaako yhtiömuoto tai yrityksen koko?

Näiden lisäksi tratan eli julkisuusuhkaisen maksuvaatimuksen käyttöön on tulossa rajoituksia. Yhtiömuodolla ja yrityksen koolla on merkitystä, sillä väliaikainen lainsäädäntö tulee vaikuttamaan niihin eri tavoin. Trattaperintää ei voi väliaikaislain aikana käyttää perintäkeinona, paitsi silloin, kun velallisyritys on osakeyhtiö, jonka liikevaihto on yli 100.000 euroa.

Yritysvelallisille lakimuutos ja sitä koskevat rajoitukset voivat helpottaa tilannetta hetkellisesti. Perintälain väliaikaisen lakimuutoksen myötä yritysperintään tulee myös selkeyttä ja yhteisiä pelisääntöjä. Varjopuolina voidaan todeta, että muutos voi vaikuttaa velallisyritysten maksukäyttäytymisen heikentymiseen. Trattaperinnän rajoittaminen tuo myös yrityksille lisää epävarmuutta ja haastetta; Tratan poistuminen nimittäin johtaa siihen, että luottorekisteristä puuttuu luottokelpoisuuden arvioinnin kannalta olennaisia tietoja. Lisäksi lain voimassaoloaikana yritysperintään kohdistuvat vapaaehtoisen perinnän rajoitukset saattavat johtaa velkojen oikeudellisen perinnän lisääntymiseen. Tällöin tuomioistuimiin on odotettavissa mahdollista ruuhkautumista, velallisyritykseen kohdistuvat kulut kasvavat ja velallisen saamasta tuomiosta aiheutuu lisäksi maksuhäiriömerkintä.

Yrittäjä – ota huomioon nämä kolme asiaa

 

Laskuta ajallaan ja muista huolellisuus laskutusosoitteiden kanssa

Tällaisessa poikkeustilanteessa on erittäin tärkeää, että yrityksen laskutus on ajan tasalla. Näin pääset nopeasti myös selvittämään esim. laskuilla mahdollisesti olevia epäselvyyksiä. Asiakkaiden laskutusosoitteiden ajantasaisuudesta kannattaa huolehtia, jotta lasku tavoittaa vastaanottajan. Kannattaa myös suosia verkkolaskutusta.

Hoida yrityksen reskontraa aktiivisesti

Tarkkaile asiakkaittesi erääntyneitä laskuja. Muista lähettää maksumuistutukset tai siirrä ne Certum maksunvalvonnan hoidettavaksi, ellet sitten jo ole Certumin asiakas. Jos lähetät maksumuistutukset itse, niin huomioithan, että väliaikaislain voimassaolon aikana yritysvelallisen maksumuistutuksesta voi vaatia enintään 10 euron kulun.

Siirrä saatavat perintään

Jos kuitenkin haluat itse ensin muistuttaa asiakastasi ja maksumuistutuksen lähettäminen ei tuota toivottua tulosta, niin siirrä selvät ja riidattomat saatavat perintätoimiston hoidettavaksi. Väliaikaislain myötä yrityssaatavan perintään siirtämisen aikarajoista on tulossa tarkempia säädöksiä.

JAA

Yhteydenottopyyntö

Saitko meiltä laskun? Tarkistathan laskusi tiedot ja ole yhteydessä suoraan laskuttajaan. Muissa tapauksissa jätä meille tietosi niin olemme yhteydessä sinuun.

"*" näyttää pakolliset kentät

Huomioittehan, että emme käsittele soittopyyntöjä. (*) merkityt kohdat ovat pakollisia
Nimi*
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.
Picture of Moikka 👋
Moikka 👋

Miten voimme olla avuksi?