JAA

Pureskele tilinpäätös ymmärrettäväksi

Tähän aikana vuodesta monien yritysten tilikausi on päättymäisillään, ja kirjanpitäjät uurastavat tilinpäätösten parissa. Siksi haluammekin kysyä sinulta, yrittäjä: ymmärrätkö yrityksesi tilinpäätöstä oikeasti? Valitettavan monissa yrityksissä lukujen laskeminen on tärkeämpää kuin niiden aito ymmärtäminen. Yrittäjän pitäisi tietää, mitä milläkin tilinpäätöksen luvulla mitataan ja mitä ne kertovat yrityksen tilanteesta.

Ennen tilinpäätöksen laatimista kannattaa ratkoa epäselvät asiat, kuten puuttuvat kuitit. Tarkista myös, että yritykselläsi ei ole vanhoja myyntisaatavia roikkumassa. Tulokseen ei loppuvuodesta pysty juurikaan enää vaikuttamaan, mutta jos tulosta on saatava paremmaksi, laskutettavat työt voi pyrkiä saamaan valmiiksi. Kannattaa muistaa, että tavaran tai palvelun luovutuspäivämäärä ratkaisee, mille tilikaudelle tulo tai meno kirjataan. Laskun päiväyksellä tai maksamisajankohdalla ei siis ole merkitystä. Myös poistojen kanssa kannattaa olla tarkkana. Jos olet ostanut vaikkapa kalliin koneen, se maksetaan kerralla, mutta sitä käytetään useita vuosia. Jotta koneen hankinta ei näkyisi piikkinä kuluissa yhdellä tilikaudella, sen hankintahinta jaetaan useille vuosille. Konetta ei siis kirjatakaan kuluksi, vaan taseeseen.

Tilinpäätöksestä kannattaa jättää kaikki kikkailu pois. Älä siis yritä kaunistella lukuja tai pimittää tietoja. Jos tilinpäätöksen laatimishetkellä on tiedossa, että yritys tekee suuria muutoksia tai hankintoja heti seuraavan tilikauden alussa, niistä on mainittava tilinpäätöksessä. Jos yritys esimerkiksi saisi tilinpäätöksen lukujen perusteella lainaa, mutta myöhemmin selviäisi, että tilinpäätös ei kerro koko totuutta, yritys voi joutua ongelmiin.

Tilinpäätöksen tulkitseminen kannattaa aloittaa vertaamalla lukuja edellisvuotisiin. Mikä on muuttunut, ja onko muutos looginen? Myös mahdolliset ristiriidat on hyvä jäljittää. Jos liikevaihto on kasvanut, onko tuloskin kasvanut? Entäpä kulut, onko niiden kehitys ollut järkevä suhteessa liikevaihtoon? Lisäksi yrittäjällä olisi oltava kokonaiskuva yrityksen maksuvalmiudesta ja kannattavuudesta. Jos tilinpäätöksen käsiteviidakko ei aukea, tulkkausapua voi aina kysyä kirjanpitäjältä. Lisäksi yritys voi halutessaan pyytää välitilinpäätöksen, jos tilannekatsaukselle on tarvetta.

JAA

Yhteydenottopyyntö

Saitko meiltä laskun? Tarkistathan laskusi tiedot ja ole yhteydessä suoraan laskuttajaan. Muissa tapauksissa jätä meille tietosi niin olemme yhteydessä sinuun.

"*" näyttää pakolliset kentät

Huomioittehan, että emme käsittele soittopyyntöjä. (*) merkityt kohdat ovat pakollisia
Nimi*
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.
Picture of Moikka 👋
Moikka 👋

Miten voimme olla avuksi?