JAA

Yrittäjän eläke ei kerry itsestään

Palkansaaja menee kuin höyryjuna kohti eläkettä ilman huolta, sillä tavallisella palkansaajalla eläke on taattu — tästä valtio pitää huolen. Sen sijaan yrittäjä pitää huolta omasta elannostaan, niin työvuosina kuin sen jälkeenkin. Vastoin kuin palkansaajalla, yrittäjän työtulot eivät takaa hyvää eläkettä.

Yrittäjän eläkkeelle valmistautuminen on kuin urheilua: se vaatii suunnitelmallisuutta ja kurinalaisuutta. Suurin ongelma on, etteivät tulokset näy heti. Eläkepäiviin satsaaminen palkitsee kuitenkin yrittäjän ajan myötä ja on elinehto. Tämän vuoksi nuorenkin yrittäjän on syytä pitää eläkepäiville säästämisen merkitys ja tavoite kirkkaana mielessä. Suunnitelman tekeminen kannattaisi aloittaa viimeistään 40 vuoden iässä.

Suunnitelmallisuuteen kuuluu se, että yrittäjä on selvillä omasta tilanteestaan. Suunnitelma sisältää esimerkiksi tiedot omasta varallisuudesta, kuten kiinteistöistä, yrityksestä ja sen tilasta, YEL-maksuista sekä vapaaehtoisista eläkeratkaisuista. Sijoituksia tehdessä kannattaa avuksi valita luotettava kumppani, joka neuvoo sijoitusten tekemisessä ja niiden tuottopotentiaalissa. Myös vahinkovakuutuksella saa turvaa itselle, mikäli joutuisi ennen aikaiselle eläkkeelle, eikä olisi ehtinyt päästä tavoitteisiin eläkemaksuissa tai yrityksen myyntikuntoon saattamisessa.

Valitettavan usein YEL-maksujen kohdalla valitaan lähes minimi, mikä vaikeuttaa mahdollisuuksia pitää omasta elintasosta kiinni. Eläkettä suunniteltaessa pitäisi miettiä, mistä toimeentulo koostuu ja asettaa YEL-maksut suhteessa siihen, minkälaista elämää on tottunut viettämään tai haaveilee eläkepäivillä elävänsä. Pahimmassa tapauksessa yrittäjä saattaa joutua lykkäämään eläkkeelle pääsyä, koska eläke ei ole riittävällä tasolla. Joskus yrittäjät ajattelevat, että yrityksen myyminen lopulta korvaa YEL-maksut. Harvaa pienyritystä myydään kuitenkaan niin suurilla summilla, että se korvaisi eläkemaksut.

Eläkkeen kerryttäminen vaatii ennen kaikkea pitkäjänteisyyttä ja kurinalaisuutta. Tämän vuoksi on tärkeää, ettei lipsuile eläkkeen maksusta. Merkittävimmäksi tekijäksi nousee kuitenkin yrittäjän oma halu turvata eläkepäivät. Yrittäjä, älä siis ylenkatso, vaan valmistaudu!

JAA

Yhteydenottopyyntö

Saitko meiltä laskun? Tarkistathan laskusi tiedot ja ole yhteydessä suoraan laskuttajaan. Muissa tapauksissa jätä meille tietosi niin olemme yhteydessä sinuun.

"*" näyttää pakolliset kentät

Huomioittehan, että emme käsittele soittopyyntöjä. (*) merkityt kohdat ovat pakollisia
Nimi*
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.
Picture of Moikka 👋
Moikka 👋

Miten voimme olla avuksi?